Повернутися до звичайного режиму

Старий Новий рік – Щедрий вечір та Маланка

Старий Новий рік 2021 ми відзначаємо в ніч з 13 на 14 січня. Це радісне і добре свято, коли в Щедрий вечір за столом збирається вся родина, пригощається, веселиться, загадує бажання, просить одне в одного пробачення за образи, говорить приємні слова і привітання.

Під час Щедрої вечері накривають багатий стіл (щедрий вечір), де переважають м'ясні страви. Вдруге протягом зимових Святок готують кутю. Також випікають і спеціальні хліби – «Маланку» та «Василя».

/Files/images/20-21/striy_noviy_rk/2.jpg

Чому Старий Новий рік так називається: звідки традиції свята

Вся справа в тому, що сотню років тому, в 1918 році, був введений в ужиток григоріанський календар. Різниця між двома календарями – старим юліанським і новим григоріанським – склала рівно 13 днів. У зв'язку з цим, дата Нового року змістилася на 13 днів щодо святкування за старим стилем.

Таким чином, ми отримали новий рік, але за старим стилем – Старий Новий рік. А сама традиція зустрічати Старий Новий рік за юліанським календарем не застаріла завдяки тому, що православна церква досі так і продовжує відзначати його за старим стилем, тобто 14 січня.

/Files/images/20-21/striy_noviy_rk/3.jpg

Де святкують Старий Новий рік

У багатьох країнах Старий Новий рік досі залишається улюбленим святом, і люди, переживши зустріч Нового року 1 січня, із натхненням чекають настання чергового – Старого Нового року, у ніч на 14 січня.

Крім України, Старий Новий рік відзначають на території інших пострадянських країн і ближнього зарубіжжя: Молдавії, Грузії, Вірменії, Казахстані, Азербайджані, Узбекистані, Прибалтиці, Сербії, Чорногорії, Румунії, Білорусі, Греції тощо.

/Files/images/20-21/striy_noviy_rk/4.jpg

Традиції: як відзначають Старий Новий рік

У народі Старий Новий рік називався Щедрим вечором, тому що головною стравою на святковому столі була щедра кутя. Її готували по-особливому, ще до світанку, промовляючи таємні слова і стежачи, щоб вона не розварилася і не втекла через край горщика. Стіл на Старий Новий рік ломився від пригощань: страв зі свинини, птиці, ковбас, солінь, овочів, пирогів та іншої випічки. На Старий Новий Рік було прийнято пригощати всіх гостей, а також щедрувальників та посівальників, які ходили від хати до хати. Вранці після настання Нового року люди виходили на вулиці і палили снопи «дідухи», а також стрибали через багаття, щоб очиститися від хвороб і вберегтися від нечистої сили.

/Files/images/20-21/striy_noviy_rk/5.png

Кiлькiсть переглядiв: 63

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Комунальний заклад "Спеціальна школа в м. Костопіль" Рівненської обласної ради

35000, м. Костопіль, пров. князя Володимира, 3

Дата останньої зміни 14 Квітня 2024

Фотогалерея